Yritystarinat ja oppaat
Ammattikorkeakoulut ovat tarjonneet vuoden 2023 aikana React-rahoitteisessa hankekokonaisuudessa yrityksille runsaasti tapahtumia, yhteiskehittämistä sekä helposti työn lomassa suoritettavia mikro-opintoja, jotka tukevat yritysten muutoskyvykkyyttä, vihreää siirtymää ja digitalisaatiota.
Yritystarinat ja oppaat-välilehdestä pääset tutustumaan yritystarinoihin ja kuulet, kuinka yritykset ovat saaneet hankkeen tilaisuuksien kautta uutta osaamista kehittämisen tueksi. Kuulet lisäksi yritysten ajatuksia ammattikorkeakouluyhteistyöstä ja kuinka yritykset ovat hyödyntäneet ammattikorkeakoulujen palveluja. Oppaat ‑valikon alta löydät hankkeessa syntyneet oppaat.
Yritystarinat ja oppaat
Keskikarjalaisen Pura Nordican kokemuksia osaamisen kehittämisestä ja yhteistyöstä
Luonnonkosmetiikkaa valmistavan Pura Nordican yrittäjä Nina Kekäläinen osallistui Yritysten muutoskumppanina hankkeen vastuullisuussparraukseen. Videolla Ninan kokemuksia osaamisen kehittämisestä ja yhteistyöstä.
Pieksämäkeläisen Kirpputori Mummolan yrittäjän kokemuksia hankkeeseen osallistumisesta ja yhteistyöstä
Pieksämäkeläisen Kirpputori Mummolan yrittäjä Päivi Koukonen osallistui Yritysten muutoskumppanina ‑hankkeen sparrauksiin. Videolla Päivin kokemuksia osaamisen kehittämisestä ja yhteistyöstä.
Inspiraatiotietoisku – Janne Aaltonen, toimitusjohtaja
Janne Aaltonen on tamperelaisen ICT-talo Elmon toimitusjohtaja. Hän on laittanut oman egonsa sivuun ja ymmärtänyt, että esimiehen ei tarvitse tietää parhaiten. Janne kysyy edelleen tärkeitä kysymyksiä, kuten mistä motivaatio ja omaehtoisuus syntyvät, ja miten niitä johdetaan. Hän hakeutuu verkostoihin ja keskusteluihin, joista ammentaa itsekin oppeja itselleen.
Inspiraatiotietoisku – Paula Kilpinen, yritysvalmentaja ja johdon neuvonantaja
Paula Kilpinen (KTT) on johdon neuvonantaja, yritysvalmentaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut palkitun väitöskirjan ja yhdeksi vuoden 2022 puhutuimmista kirjoista nousseen teoksen Inhimillinen strategia. Paula Kilpinen valittiin Kauppalehti Faktan kyselyssä 25 johtajakuiskaajan joukkoon vuonna 2020. Hän innostaa rakentamaan itsensä näköistä työelämää ja kannustaa jatkuvaa oppimiseen ja uudistumiseen.
Sofia Ikineva – yrittäjyys mahdollistaa uusien polkujen raivaamisen
Sofia Ikineva tuottaa yrityksessään fysioterapia- ja liikuntapalveluja työikäisille yksityishenkilöille ja yrityksille. Tällä hetkellä toiminta on vielä pienimuotoista, koska hän on pikku hiljaa siirtymässä perhevapaalta työelämään. Sofia on vielä suhteellisen tuore yrittäjä, joten omien palvelujen muotoilu ja brändin rakentaminen ovat varsin ajankohtaisia, vaikka omantyyppinen asiakaskunta on jo muotoutunut.
Supervoimana yhteistyö: Lennol Oy
Toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen ja operatiivinen johtaja Iina Sopanen kertovat kokemuksistaan yhteistyöstä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa ja rohkaisevat hyödyntämään oman ja yrityksen osaamisen kehittämisessä oman alueen ammattikorkeakoulua. Ammattikorkeakoulut tarjoavat useita maksuttomia palveluita yrityksen kehittämiseen.
Supervoimana yhteistyö: Talotekniikka Koivuluoma Oy
Toimitusjohtaja Jyrki Hemminki kertoo kokemuksistaan yhteistyöstä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa ja rohkaisee hyödyntämään oman ja yrityksen osaamisen kehittämisessä oman alueen ammattikorkeakoulua.
Supervoimana yhteistyö: Suupohjan Varaosa ja Huolto
Toimitusjohtaja Veli-Pekka Koskela kertoo kokemuksistaan yhteistyöstä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa ja rohkaisee hyödyntämään oman ja yrityksen osaamisen kehittämisessä oman alueen ammattikorkeakoulua.
Supervoimana yhteistyö: Kauhavan Ykkösapteekki
Apteekkari Mika Wallin kertoo kokemuksistaan yhteistyöstä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa ja rohkaisee hyödyntämään oman ja yrityksen osaamisen kehittämisessä oman alueen ammattikorkeakoulua.
Supervoimana yhteistyö: Pure Garden Oy
Mustavalkosipulin asiantuntija Vuokko Yli-Kesäniemi kertoo kokemuksistaan yhteistyöstä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa ja rohkaisee hyödyntämään oman ja yrityksen osaamisen kehittämisessä oman alueen ammattikorkeakoulua.
Autokauppaa jo vuosisata:
Autoyhtiö Aine Oy
Podcast-jaksossa Autoyhtiö Aine Oy:n aluejohtaja Valtteri Aine valaisee yrityksen yli vuosisataista historiaa sekä puhuu yhteistyöstä oppilaitosten kanssa. Hän avaa näkemyksensä yrityksen muutosprosesseista kuten yrittäjäpolvien vaihdoksista, sotien vaikutuksista ja sopeutumisesta taloudellisiin muutoksiin kuten 1990-luvun lamaan. Valtteri syventyy keskustelemaan nykyliiketoiminnan haasteista ja mahdollisuuksista korostaen erityisesti digitalisaation vaikutusta autoalaan, sähköautojen yleistymistä ja tulevaisuuden autoilun muutoksia.
Oamkin opinnäytetyöstä yrittäjiksi:
Breathe Mobile Solutions Oy
Breathe Mobile Solutions Oy:n yrittäjät Janne Halonen ja Juha Upola ovat Oulun ammattikorkeakoulun entisiä opiskelijoita, jotka Ensihoitaja AMK opinnäytetyönä suunnittelivat ensihoidon mobiilisimulaattorin (ensihoidon pelin) nimeltään Stay and play. Pian valmistumisen jälkeen Janne ja Juha perustivat yrityksen: Breathe Mobile Solutions Oy. Oamk on toiminut yhteistyössä Breathe Mobile Solutionsin kanssa – aluksi testaamassa pelioppimista ja sen soveltuvuutta ensihoidon opintoihin ja sittemmin asiakkaana.
Positiivinen johtaminen koko yrityksen voimavarana:
Hoivatie Oy
Hoivatie Oy on sosiaalialan toimija ja yhteiskunnallinen yritys, joka on syntynyt Nuorten Ystävien ja Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön yhdistettyä palvelutoimintansa. Hoivatien alkutaipaleella on ollut tärkeää rakentaa ja uudistaa yhteistä johtamisen kulttuuria. Oamk on räätälöinyt Hoivatielle koulutuksia, konkreettisia työmenetelmiä ja toimintamalleja positiiviseen johtamiseen. Tämä on tuonut lisäarvoa Hoivatien strategiaan sekä parantanut työhyvinvointia ja työtyytyväisyyttä – hyvinvoiva henkilöstö ja korkea työn imu taas ovat selkeässä yhteydessä Hoivatien vaikuttavaan asiakaskokemukseen.
Kokemuksia aurinkosähköstä:
Kajaanin Tilitaito Oy
Kajaanin Tilitaito Oy:n toimitusjohtaja Akseli Leppänen kertoo RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut ‑hankkeen videossa kokemuksia aurinkosähköstä. RAVE ‑hankkeessa on tehty tietoiskuvideoita vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Katso alla oleva Tilitaito Oy:n vertaistarina yrityksestä, joka on hyödyntänyt ammattikorkeakoulujen palveluita ja osaamismahdollisuuksia.
Monipuolista koulutus- ja tki-hankeyhteistyötä vuodesta toiseen:
Koivulan Maito & Juusto Oy
Koivulan Maito & Juusto ‑tilalla tuotetaan maitoa jo kolmannessa sukupolvessa. Yhteistyö Oulun ammattikorkeakoulun kanssa alkoi, kun tila tarjosi opiskelijoille mahdollisuuksia lypsyharjoitteluun. Yhteistyön syventyessä tila on saanut apua päivittäisiin karjanhoitotöihin, ja opiskelijat ovat saaneet harjoittelupaikkoja ja kesätöitä. Toimintaa on myös kehitetty Oamkin tki-hanketoiminnan avulla – tilalla on muun muassa seurattu peltojen ravinnetasapainoa ja saatu parannettua satotasoja lannoitusta täsmentämällä.
Henkilöstön kehittäminen yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa:
Mehi Oy
Mehi Oy:n tuotteita ovat korkealaatuiset ja kotimaiset MEHI-työkaluratkaisut konepajateollisuudelle. Koneiden ja laitteiden lisäksi yrityksen tärkein osaamispääoma on ihmisissä. Mehi Oy ylläpitää jatkuvasti henkilöstön osaamista yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa..
Työergonomian kehitys yhteistyössä Oamkin kanssa (pitkä videoversio):
Pentik Oy
Pentik Oy:n keramiikkatehtaalla on paljon kuormittavaa käsin tehtävää työtä. Pentik toteutti opiskelijatyönä tehtävän robotiikkaprojektin yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Robottien hyödyntäminen työssä ergonomiaa parantamalla sairauspoissaolot vähenivät, työntekijäkokemus parani ja tuotanto tehostui. Pentikin ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyö helpotti pk-yrityksen kehitystyötä. Videosta toteutettiin pitkä ja lyhyt versio.
Työergonomian kehitys yhteistyössä Oamkin kanssa (lyhyt videoversio):
Pentik Oy
Pentik Oy:n keramiikkatehtaalla on paljon kuormittavaa käsin tehtävää työtä. Pentik toteutti opiskelijatyönä tehtävän robotiikkaprojektin yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Robottien hyödyntäminen työssä ergonomiaa parantamalla sairauspoissaolot vähenivät, työntekijäkokemus parani ja tuotanto tehostui. Pentikin ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyö helpotti pk-yrityksen kehitystyötä. Videosta toteutettiin pitkä ja lyhyt versio.
Kajaanin Tilitaito Oy:n kokemuksia aurinkosähköstä
Kajaanin Tilitaito Oy:n toimitusjohtaja Akseli Leppänen kertoo RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut ‑hankkeen videossa kokemuksia aurinkosähköstä. RAVE ‑hankkeessa on tehty tietoiskuvideoita vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Katso Tilitaito Oy:n vertaistarina yrityksestä, joka on hyödyntänyt ammattikorkeakoulujen palveluita ja osaamismahdollisuuksia.
Pro Kuhmo Oy/Kuhmon Kamarimusiikki – Vastuullisuus ja yhteistyö Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa
Kuhmon Kamarimusiikki järjestää festivaaleja ja kursseja huipputaiteilijoiden kanssa. Kuhhttps://www.youtube.com/watch?v=LjJRVewUdo0mon Kamarimusiikki on tehnyt yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa muun muassa opiskelijoiden opinnäytetöiden, opintovierailuiden sekä harjoitustöiden merkeissä. Organisaatio tarvitsee myös vuosittain uusia työntekijöitä, johon ammattikorkeakoulun opiskelijat toimivat erinomaisena rekrytointiväylänä
Podcastilla potkua Farm Escape Oy:n markkinointiin
Liisa Koivisto on Maalaiselämää ‑podcastin perustaja ja maatilapakohuonepelin eli Farm Escape Oy:n yrittäjä. Liisa kävi nauhoittamassa Lapin AMKin XBit Tornion podcast-studiolla Maalaiselämää ‑sarjan. Videolla Liisa kertoo podcastin tekemisestä sekä yhteistyöstä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.
XBit Tornion esittely
XBit Tornio on uusi oppimis- ja kehittämisympäristö, jossa kehitämme digitaalisia ratkaisuja yritysten liiketoiminnan tueksi. Tiloihin kuuluvat podcast-studio, UX-laboratorio, VR- ja AR-studio sekä videostudio. XR Showroomin eli laajennetun todellisuuden näyttely‑, tapahtuma- ja monitoimitilassa yhdistyvät fyysinen ja digitaalinen maailma. XBit Tornio on digitaalisen kokemuksen ympäristö, jossa yhdistyvät liiketalouden, tietojenkäsittelyn ja kuvataiteen osaaminen. Kuulet myös yrittäjien ja yritysten kertomuksia siitä, millaista apua he ovat saaneet liiketoimintansa kehittämiseen.
SAMK – Menestytään yhdessä
Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimuskeskukset toimivat yritysten kumppaneina. Myrsky-hankkeessa kerättiin positiivisia yritystarinoita tutkimuskeskuksien tekemistä yhteistöistä. Tutustu yritystarinoihin ja kuule yritysten ajatuksia ammattikorkeakouluyhteistyöstä ja kuinka yritykset ovat hyödyntäneet ammattikorkeakoulujen palveluja.
Viittoen Oy
Viittoen Oy – videolla Viittoen Oy:n toimitusjohtaja Piia Nuolioja kertoo Centrian ja Viittoen Oy:n välisestä yhteistyöstä.
ProAgria Keski-Pohjanmaa
ProAgria Keski-Pohjanmaa – videolla ProAgria Keski-Pohjanmaan johtaja Ritva-Liisa Nisula kertoo Centrian ja ProAgrian välisestä yhteistyöstä.
Kaskipuu Oy
Centria tekee Kaskipuu Oy:n kanssa monipuolista yhteistyötä pintakäsittelyaineiden ja menetelmien tutkimuksessa ja säätestauksen parissa.
Teknos
Teknoksen Pohjois-Suomen avainasiakaspäällikkö Ilkka Isoaho kertoo yhteistyöstä Centrian Tuotannon ja prosessien kehittämispalveluiden kanssa.
Framgångsberättelse Tanja Liljeqvist
Tanja Liljeqvist berättar om företaget AB Kasnäsudden Oy.
Framgångsberättelse Dapne Jensen
Dapne Jensen berättar om att vara egenföretagare
Tulossa
Uusia yritystarinoita tulossa pian.
Muutoskyvykkyyden matkalla
Osana hanketta on luotu lopputuotos, jossa matkataan hankkeen aikana käytyjen aiheiden läpi sekä pohditaan syvemmin muutoskyvykkyyttä yrityksissä.
Yrityksen onnistumisopas
Yrityksen onnistumisoppaan sisällöt on suunniteltu erityisesti nuoren yrityksen johtamisen tueksi. Se opastaa suunnittelemaan, seuraamaan ja johtamaan yritystä toimialasta riippumatta. Täytä sitä niin usein kuin haluat, mutta vähintään kerran vuodessa.
Yrityksessä ja yrittäjyydessä on valtava määrä erilaisia tehtäviä, velvollisuuksia ja asianhaaroja, joten kukaan ei voi hallita niitä itsestään. Onnistumisopas sisältää alustavia tietoja ja ohjeita eri aihealueista ja perehtymällä tekstiosuuksiin pääset hyvään alkuun. Täyttäessäsi onnistumisopasta huomaat, mihin asioihin tarvitset jonkun muun apua tai omaan osaamiseesi lisäystä.
Muutoskyvykkyyttä, vihreää siirtymää ja digitalisaatiota mikro- ja pk-yrityksiin
Tässä julkaisussa luomme katsauksen hankkeen toimenpiteisiin ja tuloksiin sekä tarjoamme kootusti vinkit ja linkit osaamisen ja toiminnan kehittämiseen yritysten hektisessä ja jatkuvasti muuttuvassa arjessa. Lukijalle toivotamme antoisaa löytöretkeä ammattikorkeakoulujen yrityksille tarjoamien monipuolisten yhteistyömahdollisuuksien maailmaan!
MYRSKYn voimalla kohti PK- ja mikroyritysten muutoskykyä
Tutustu Centriassa toteutettuun Myrsky ‑hankkeen sisältöön tämän kuvitetun verkkojulkaisun kautta.
Kertomus hankkeen toteutuksesta.
Tulossa uusia sisältöjä
Uusia sisältöjä julkaistaan pian.
Tulossa uusia sisältöjä
Uusia sisältöjä julkaistaan pian.